ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ.


Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Δολοφονική επίθεση με καυστικό οξύ στο πρόσωπο δέχτηκε στις 22-12-2008 το βράδυ, την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά της, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αποτέλεσμα από τότε να νοσηλεύεται στην εντατική του Ευαγγελισμού σε σοβαρή κατάσταση.
Η Κωνσταντίνα, είναι συνδικαλίστρια και γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, ενός σωματείου που υπερασπίζεται τα δικαιώματα σκληρά εκμεταλλευόμενων εργαζομένων, κυρίως γυναικών, πολλές από τις οποίες είναι μετανάστριες.
Η Κωνσταντίνα δεχόταν απειλές κατά της ζωή της εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης. Οι συναδέλφισσές της καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και την Κωνσταντίνα που ήταν μαχητική συνδικαλίστρια. Σαν μετανάστρια την θεωρούσαν πιο ευάλωτη. Το τελευταίο περιστατικό συνέβη όταν η εταιρεία στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα, η ΟΙΚΟΜΕΤ, κάλεσε τις εργαζόμενες να πάρουν σαν δώρο Χριστουγέννων ποσό μικρότερο και να υπογράψουν για μεγαλύτερο. Η Κωνσταντίνα κάλεσε τις συναδέλφισσές της να μην υπογράψουν και πετάχτηκε κακείν κακώς έξω από σεκιουριτάδες, ενώ μία εργαζόμενη που δεν υπέγραψε απολύθηκε.
Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει την καθαριότητα σε μεγάλους δημόσιους οργανισμούς: τον ΗΣΑΠ, το ΜΕΤΡΟ, ίσως και σε άλλους.
Παρά τις συνεχείς καταγγελίες του σωματείου για την συστηματική παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων, οι οργανισμοί αυτοί δεν έκαναν τίποτα, ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΑΝ προκειμένου να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία και να μπει φρένο στο καθεστώς ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ.
Οι διοικήσεις αυτών των οργανισμών, όσο και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και το Υπουργείο Απασχόλησης, προς το οποίο γίνονταν συνεχείς παραστάσεις, ευθύνονται νομικά και ηθικά για τη διατήρηση αυτής της κατάστασης που έφτασε μέχρι τη δολοφονική επίθεση.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει καθεστώς, το δημόσιο, αντί να προσλαμβάνει μόνιμους για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του, να παραδίδει τομείς σε εργολάβους που απασχολούν εργαζόμενους πολλές φορές σε καθεστώς σκλαβιάς, προκειμένου να εξασφαλίσουν υπερκέρδη. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 δημιούργησαν σταδιακά το νομοθετικό πλαίσιο, οι κυβερνήσεις ΝΔ διατήρησαν και ενίσχυσαν αυτή την κατάσταση και οι ημέτεροι και των δύο λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Έτσι, στο γενικότερο πλαίσιο συνδιαλλαγής και πελατείας που επικρατεί στο σύστημα των αναθέσεων, εξασφαλίζεται ο πλουτισμός κάποιων κρατικοδίαιτων καταπατώντας ακόμα και αυτή τη λειψή εργατική νομοθεσία.
Απέναντι σ’ αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δεν έκαναν τίποτα πέρα από το να εκδώσουν μια ανακοίνωση. Η αδράνεια που δείξανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το ότι ανέχτηκαν τον εργασιακό μεσαίωνα για χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας, τους καθιστά συνένοχους.
Στο ΥΠΕΠΘ τι γίνεται;
Γιατί δεν προσλαμβάνονται μόνιμες καθαρίστριες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα;
Σε τι συνθήκες δουλεύουν οι καθαρίστριες;
Ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία θα ασχοληθούν έστω και τώρα με το θέμα;

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στην Κ. Κούνεβα.
Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί.
Έξω οι εργολάβοι από τις δημόσιες εταιρείες.
Προσλήψεις μόνιμων καθαριστριών με πλήρη δικαιώματα.

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης για την οικογένεια της Κ. Κούνεβα:
Τράπεζα Πειραιώς: 5012-019021-277
DECHEVA ELENA TODOR
KUNEVA KOSTADINA

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 22/1 6μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΥΠΕΠΘ

No comments:

Post a Comment