Το ΥΠΕΠΘ διώκει εκπαιδευτικό εξαιτίας των φρονημάτων του.

Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι δάσκαλος διώκεται για άρθρο που έγραψε προ εικοσαετίας σε εκπαιδευτικό περιοδικό, στο οποίο διατυπώνει τις απόψεις του για το θεσμό των παρελάσεων!

Συγκεκριμένα, ο Χριστόφορος Παπαϊωάννου, αναπληρωτής διευθυντής σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Σερίφου, το 1989, έγραψε ένα άρθρο για τις παρελάσεις, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ειδικό περιοδικό «Εκπαιδευτική Κοινότητα». Αυτό το παλιό άρθρο αναδημοσιεύτηκε πρόσφατα στον ιστότοπο «Όμηροι» (http://omhroi.org/parelash/zhtw.htm), χωρίς ο ίδιος ο συγγραφέας να έχει καμία σχέση. Ένας κάτοικος της Σερίφου, συνταξιούχος στρατιωτικός, βρήκε τη δημοσίευση και υπέβαλε προσωπικά στον υπουργό Ε. Στυλιανίδη επιστολή –καταγγελία, με την οποία καλεί τον υπουργό να λάβει μέτρα κατά του Παπαϊωάννου.

Αντί λοιπόν ο υπουργός ή το γραφείο του ή η αρμόδια υπηρεσία να απαντήσουν ότι είναι δικαίωμα του καθενός να εκθέτει ελεύθερα τις απόψεις του και να τις θέτει στην κρίση της κοινωνίας και ότι το υπουργείο δεν μπορεί να ασκεί λογοκρισία και πολύ περισσότερο να διώκει εκπαιδευτικούς γιατί εξέφρασαν τις απόψεις τους για ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία, ο καθηγητής καλείται σε απολογία!

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΠΘ με έγγραφό του διαβιβάζει την καταγγελία του συνταξιούχου στρατιωτικού στο Γραφείο Α/βαθμιας Εκπαίδευσης νομού Κυκλάδων στη Μήλο και καλείται η εκεί υπηρεσία για τις δικές της ενέργειες ως αρμόδιος πειθαρχικά και διοικητικά προϊστάμενος. Τελικά ο εκπαιδευτικός καλείται από την εκεί υπηρεσία να απαντήσει στις κατηγορίες, με έγγραφο που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επειδή τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα αυτό (στο άρθρο) εκδηλώνουν άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος και έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία (!!!), και επειδή δεν γνωρίζουμε τη δική σας θέση για τα καταγγελλόμενα, σας παρακαλούμε να μας την εκθέσετε.».

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία περίπτωση ακραίου αυταρχισμού από την πλευρά του Υπουργείου, για καθαρά φρονηματική δίωξη που θυμίζει άλλες εποχές, όταν για να βρεις δουλειά έπρεπε να προσκομίζεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Τη δίωξη των απόψεων και μάλιστα αναδρομικά (!!!) μήπως θέλουν κάποιοι να τη συνδυάσουν και με γραπτή δήλωση μετανοίας;

Δυστυχώς ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των προσωπικών απόψεων ενισχύονται την περίοδο αυτή, όπου τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα συρρικνώνονται, όπου, όσα κέρδισαν οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων με τους αγώνες τους μεταρρυθμίζονται μέσω της κατάργησής τους. Έτσι, η επιβολή της σιωπής, ο εκφοβισμός συνειδήσεων και η (έμμεση) απαγόρευση της έκφρασης διαφορετικής άποψης, έρχονται να ολοκληρώσουν την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας μας. Κυρίως όμως οι ενέργειες αυτές στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας στοχεύουν στη διαμόρφωση ανελεύθερων κα φοβισμένων συνειδήσεων.

Ο «εκσυγχρονισμός», η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η μετατροπή της παιδείας από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα, συνοδεύονται από την καταστολή όσων διαφωνούν και αγωνίζονται και με τις κλήσεις εκπαιδευτικών να μετατραπούν σε καταδότες των ίδιων των μαθητών τους όπως βλέπουμε να γίνεται τις τελευταίες μέρες.

Σαν δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούμε ότι στα καθήκοντά μας, με κανένα τρόπο δεν περιλαμβάνονται φρονηματικές διώξεις υφισταμένων υπαλλήλων ή πολιτών. Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά στο δημόσιο, πρέπει να παίρνει θέση για τέτοιου είδους ζητήματα και να μην περιορίζεται σε ένα στείρο συντεχνιακό οικονομισμό.

Εμείς από την πλευρά μας σαν Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΥΠΕΠΘ, δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον διωκόμενο εκπαιδευτικό και διαχωρίζουμε τη θέση μας από τέτοιες πρακτικές. Πιστεύουμε ότι και ο Σύλλογος των υπαλλήλων στο ΥΠΕΠΘ πρέπει να πάρει θέση και να δηλώσει την αλληλεγγύη του στον δάσκαλο Χ. Παπαϊωάννου και την αντίθεσή του σε κάθε είδους αυταρχική πολιτική στο χώρο της Παιδείας.

No comments:

Post a Comment