Μπορούμε να νικήσουμε με αυτού του είδους τον συνδικαλισμό;

Σε μια περίοδο που οι αποδοχές μας μειώνονται δραματικά, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι και 15 χρόνια για τις γυναίκες ενώ έχουνε προηγηθεί οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του προηγούμενου χρόνου, τα ταμεία αδυνατούν να πληρώσουν το εφάπαξ και τις συντάξεις, οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο δημόσιο ελαστικοποιούνται ακόμη περισσότερο και στο όνομα της κρίσης επιχειρείται η κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος, οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Παιδείας βρισκόμαστε μπροστά στα παρακάτω φαινόμενα:
- Από τις 18/3 εως τις 20/3 πραγματοποιήθηκε το 25ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΣΥΠ, (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας) στο ξενοδοχείο Ντιβάνι Απόλλων Παλλάς στο Καβούρι, με τα έξοδα πληρωμένα από το ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) και αυτό γιατί εμφανίστηκε σαν διημερίδα του ΕΠΕΑΕΚ! Αντικείμενο του Συνεδρίου φυσικά ήταν το μοίρασμα των εδρών της διοίκησης ανάμεσα στις παρατάξεις και οι δημόσιες σχέσεις, ειδικά κατά την εμφάνιση της Γενικής Γραμματέως. Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σ’ όλη την κοινωνία δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτός από την ηγεσία της ΠΟΣΥΠ αφού μάλιστα καταφέρνει και εξασφαλίζει χρηματοδότηση με την απαραίτητη φυσικά συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
- Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, μας καλεί την Παρασκευή 10/4 το βράδυ, στο κέντρο Μπάμπης στην Κηφισιά για να παρακολουθήσουμε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει μαζί με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με θέμα: «Αποτελέσματα του ΕΠΕΑΕΚ – Κατευθύνσεις και Προτεραιότητες του νέου Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Από την πρόσκληση μαθαίνουμε ότι αν θέλουμε να φέρουμε στην εκδήλωση άτομα εκτός των μελών του συλλόγου, η πρόσκληση θα κοστίσει 26 ευρώ με πλήρες μενού και ποτά (για μας είναι δωρεάν η ενημέρωση).
Την ίδια ώρα μάθαμε για την απόφαση της συνέλευσης του Συλλόγου Μονίμων Διοικητικών Υπαλλήλων της Σιβιτανιδείου Σχολής που καταγγέλλει ότι για τα έτη 2005, 2006 και 2007 δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές των εργαζόμενων στα περισσότερα ταμεία (ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ, Προνοίας, Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών), ενώ φυσικά τους έχουν παρακρατηθεί, και για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων προχωράνε σε στάση εργασίας στις 7/4.
Γιατί εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση είναι τόσο γενναιόδωρη απέναντι στην συνδικαλιστική ηγεσία; Μήπως της είναι απαραίτητη; Μήπως με αυτούς τους συνδικαλιστές που έχουν αναλάβει να μας κρατάνε σε ύπνωση, εξασφαλίζει ότι δεν θα ξεσπάσουν αυθόρμητες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που δεν θα ελέγχονται; Μήπως είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τους ανταμείβει επειδή έχουνε τσαλαπατήσει κάθε έννοια συλλογικής διεκδίκησης και πάλης;
Μήπως πρόκειται για τον εκμαυλισμό και των δικών μας συνειδήσεων, για να αισθανθούμε ότι και εμείς μπορούμε να φάμε ένα κομματάκι από την πίτα, ότι είμαστε λίγο παραπάνω από την υπόλοιπη κοινωνία; Ή ακόμη παραπέρα για να μάθουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στη δουλειά μας και στον τρόπο που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, για να αισθανθούμε ότι όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε;
Ας καταλάβουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχουν μόνο υπάλληλοι ταυτισμένοι με το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση και αδιάφοροι για το τι συμβαίνει γύρω τους. Υπάρχουν και κάποιοι που τους εμπνέει το παράδειγμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα, της μετανάστριας που σήκωσε κεφάλι απέναντι στο μεγάλο αφεντικό, για την οποία το Δ.Σ. του συλλόγου μας, με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αρνήθηκε να βγάλει απόφαση καταγγελίας για την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε. Φαίνεται ότι το παράδειγμά της είναι εφιάλτης όχι μόνο για τα αφεντικά και την κυβέρνηση αλλά και για την συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι που αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας για την βελτίωση της ζωής τους είναι κοινός με τους αγώνες των καθηγητών, των δασκάλων, αλλά και των καθαριστριών που καθαρίζουν τα γραφεία τους με άθλιες αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα, των κούριερ που μπαινοβγαίνουν στο υπουργείο, των εργατών που δουλεύουν στους κάθε λογής εργολάβους, με τους αγώνες όλης της κοινωνίας.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΥΠΕΠΘ